2011. július 24., vasárnap

Közelítések


Ez egy olyan összeállítás, amelyik már mutatja, hogy mit szeretnék. Ősszel néhány elemet még mindig meg kell változtassak benne, de nagyon remélem, hogy azután már nem nagyon kell hozzányúlnom. Erika kérdezte a múlt héten, hogyan csinálom, hogy sikerülnek az összeállítások. Hát, egyáltalán nem mindig sikerülnek, de nem adom fel és minden helyen addig csinálom újra és újra, amíg meg nem vagyok vele elégedve.


Néhány részlet ugyanerről a területről. Ez a sokszor fotózott Acanthus hungaricus virága közelről.


Angelica gigas. Már a bimbója is gyönyörű. Majd ha kinyílík padlizsánszínű virágai lesznek. Rövid életű, de mint az ilyen évelők általában, erősen szórja a magját.


Ez a Lilium martagon. Szerintem mesebelien szép és nálunk az egyik legkönnyebben tartható liliomnak bizonyult.


Ez egy Solidago virga-aurea hibrid, Citronellea névre hallgat, a Hegede kertészetből. Az a fő atrakciója, hogy nem terjed és félárnyékon is szépen virágzik.


Eupatorium rugosum 'Chocolate'. Teljes naptól a teljes árnyékig bárhol jól érzi magát, de sok vizet igényel.


Sedum 'Matrona'. Alapvetően meleg, száraz helyekre való, de olyan nagy a tűrőképessége, hogy nálunk is megél.


A Persicaria virginiana 'Painter's Palette' egyáltalán nem olyan kényes, mint ahogy a levele alapján hinné az ember. Félárnyékos-árnyékos helyet és jól öntözött helyet igényel, de ezen kívül nagyon strapabíró, nálunk már az egész kert ezzel van tele. A Mocsáry kertészetben láttam, de nem tudom, hogy már árulják-e vagy még csak kísérleteznek vele.


Még két Angelica gigas



És a másik csodaszép levéldísznövény: Persicaria microcephala 'Red Dragon'. Hegede Zuzsa egy-két éve azt mondta, hogy nekik egy csomó van, de a kutya sem viszi. Nem tudom, azóta változott-e a helyzet, de mindenképpen érdemes őket megkeresni.

3 megjegyzés:

erdoseva55 írta...

Bevallom őszintén, egyik növényt sem ismerem a most bemutatottak közül.
Nagyon szépek, szemet gyönyörködtetőek. Szépen mutatnának az én kertemben is, de egyelőre hálás vagyok a Jó Istennek, hogy megmutatta nekem a Te kerted virágait. Így is kapok léleksimogatót, feltöltődést. Elképzelem, hogy ott járok, beszélgetek a virágaiddal, lehajolok hozzájuk. Olyan jó , hogy megmutattad őket, köszönöm!:)

Templom Kata írta...

Kedves Éva,

köszönöm szépen. De én azért írom ezeket a bejegyzéseket, hogy mások kertjében is legyenek ilyen virágok. Bátorítani szeretnélek, mert ha az ember már tudja, hogy vannak, egyáltalán nem lehetetlen beszerezni őket és egyáltalán nem kerülnek többe,mint más jobban ismert virágok. Hegedééktől nagyon sok áruda rendel,megkérheted a közeledben valamelyiket, hogy ezt vagy azt rendeljék meg. Szerintem a többségük szívesen megteszi.

Szóval, én pont annak örülnék, ha nálad is és minél több embernél ott lennének ezek a nagyon jó növények, amelyek ráadásul már tényleg beszerezhetőek nálunk is.

Szeretettel:
Kata

erika írta...

Kedves Kata! ismét gyönyörű fotókat, növényeket hoztál "közszemlére"---nagyon köszönöm!Bátorítólag hat, hogy még Neked is van ültetni- átcsoportosítani valód.Köszönöm, hogy írásodban még arra is kitértél, hogy melyik "szépséget" esetleg hol lehet beszerezni.Hegedééket már ismerem, néhányszor jártam náluk, óriási kínálatuk van, hozzáteszem kertbaráti áron!
Isten áldása kísérjen munkád során!
Szeretettel üdv. Erika